Visada malonu atrasti įdomių žmonių, kuriančių kedų kultūrai, ar kitais būdais dedikuojančių savo laiką ir pastangas šiam spalvingam fenomenui. Dažnai savo skaitytojams pristatome užsienio menininkus, kolekcionierius ir kitus sneaker‘ių kultūros judėjimo dalyvius. Šis kartas ypatingas, nes mūsų radare – tautietė Roberta. Iš Klaipėdos kilusi mergina šiuo metu gyvena Kopenhagoje ir nuo mažų dienų yra neabejinga kedams. Buvusi profesionali krepšininkė šią meilę įprasmina kolekcionuodama sneaker‘ius ir net kurdama unikalias jų versijas. Šią niūrią žiemos dieną SIL kviečia į spalvingą pažintį su Roberta!


 

Roberta, kokią vietą Tavo gyvenime užima sneaker’iai ir ši kultūra?

Sneaker'iai mano gyvenime užima labai svarbią vietą. Visų pirma, tai labai komfortiška avalynė, kurią šiais laikais gali priderinti prie bet kokio stiliaus. Antra, tai lyg tavo vizitinė kortelė. Gražūs sportiniai bateliai visada paliks gerą įspūdį, net ir tiems, kurie šioje kultūroje ''žali''. Pati kultūra yra gan pretenzinga, tačiau, kai su ja susipažįsti labiau, tai tampa tavo gyvenimo dalimi.

 

Nuo ko prasidėjo įsitraukimas į ją?

Įsitraukimas į ją prasidėjo jau nuo 7-erių metų, kai gavau pirmuosius savo krepšinio batelius. Nuo pat mažens stengdavausi išsiskirti modeliu, spalvomis, batraiščiais. Mėgdavau mix'uoti batraiščių spalvas ar derinti kojines.


Ar kolekcionuoji kedus? Jeigu taip, kiek porų jau turi sukaupusi?

Taip, kedus kolekcionuoju ir aš, ir mano vyras. Turime atskirą spintą, dedikuotą vien jiems. Deja, ji jau perpildyta. Laisvalaikio batelių turiu apie 20 porų, o skirtų tik sportavimui - 10 porų.

 

Savo kolekciją koncentruoji į tam tikrą prekės ženklą ar joje vyrauja įvairovė?

Joje vyrauja įvairovė. Turiu adidas, Converse, Nike batelių. Tačiau mylimiausias prekinis ženklas, be abejo, yra Jordan.

 

Visus savo kedus nešioji ar yra ir tokių, kuriuos saugiai laikai lentynoje?

Visus kedus nešioju. Tačiau kai kuriuos užsidedu rečiau. Vadinu juos išeiginiais ir užsidedu tik ypatingomis progomis.

 

Jeigu iš visos savo kolekcijos turėtum išsirinkti tris favoritus – kas tai būtų?

Nike Air More Uptempo Flax, Air Jordan 9 Retro 'City of Flight' ir Air Jordan 11 Retro Low Concord Bred.

 

Galbūt pameni, kokia buvo pirmoji Tavo sneaker’ių pora?

Pačių pirmųjų nepamenu. Tačiau pirmieji išskirtiniai mano krepšinio bateliai buvo adidas Crazy 8 (Crazy Colors). Tėvai juos užsakė iš Amerikos, nes Lietuvoje tuo metu nebuvo nieko panašaus. Dabar šie krepšinio batai gal ir atrodytų juokingai, tačiau tada tikrai išsiskyriau aikštelėje ir vaikai atsimindavo mane kaip merginą su labai spalvotais batais.

 

Ar turi kedų, kurie Tau turėtų ypatingą reikšmę ar įdomią istoriją?

Būtent adidas Crazy bateliams jaučiu didžiausią nostalgiją. Juos nešiojau iki kol priekyje atsirado skylė ir išlindo nykštys. Atsimenu, jog net tėvų prašiau, kad juos užsiūtų. Gal mėnesį dar pavyko palakstyti, tačiau galiausiai teko su jais atsisveikinti.


Tavo svajonių sneaker’iai, kuriais tikiesi papildyti savo kolekciją?

Svajonių sneaker'ių tikrai turiu, ir ne vieną porą. Šiuo metu bandau įsigyti Jordan 4 Retro PSG. Labai norėčiau juos turėti savo kolekcijoje. Na, o jei galima taikyti posakį - svajoti niekas nedraudžia, tai svajoju apie Jordan 1 Retro High UNC Patent.

 

Šiuo metu gyveni Kopenhagoje, Danijoje. Ką gali pasakyti apie šios šalies kedų kultūrą?

Šioje šalyje kedų kultūra yra kaip religija. Žmonės čia pakvaišę dėl sportinių batelių. Gatvėje gali išvysti tiek jaunimą, tiek vyresnio amžiaus žmones, avinčius įspūdingais sneaker'iais. Kopenhagoje gali išvysti įvairiausių modelių kedų. Populiariausius tarp sneakerhead'ų išskirčiau - Jordan Retro, Nike Air Force 1 ir adidas Yeezy. Sneaker shop‘ų čia labai daug, ypač Kopenhagos centre. Taip pat yra ir trys Nike factory outlet'ai. Kol nebuvo karantino, būdavome etatiniai lankytojai ir užsukdavome net kelis kartus per savaitę su viltim sumedžioti kažką išskirtinio.


Turi pomėgį piešti ant sneaker’ių, suteikti jiems unikalią išvaizdą. Kaip jis gimė ir kas tave įkvepia?

Piešimas ant sneaker'ių užgimė prieš dvejus metus. Vyras turėjo labai seną Air Jordan 1 Retro batelių porą. Jie buvo tokie nunešioti, kad nebeleidau jam jų dėvėti. Tada jis rado būdą kaip išgelbėti tuos batus - dažų pagalbą atgaivinti spalvas. Užsisakėme dažų ir jų pagalba prikėliau tuos batus antram gyvenimui. Taip po truputį viskas ir įsisiubavo,  keisti spalvas tapo nuobodu, todėl pradėjau piešti įvairius raštus, ženklelius, iki kol vyras parodė, kad norėtų labai sudėtingo piešinio. Pamačiusi nusijuokiau, tačiau pabandžiusi likau labai nustebusi. Dar dabar pamačiusi tuos batus negaliu patikėti, kad taip nupiešiau. Todėl drąsiai galiu sakyti, kad mane įkvėpė mano vyras. Žinoma, seku, ir kūrėjus iš kitų pasaulio šalių. Pažiūrėjusi, jų darbus, suprantu, kad tobulėti dar yra labai daug kur.. Mano darbus galite rasti Instagram paskyroje - @customizge

 

Ar turi ateities planų, susijusių su kedų kultūra?

Taip, planų turiu, tačiau, kol kas tai labiau hobis. Noriu išmokti visų dažymo būdų, įvaldyti naujai įsigytą techniką ir tikiuosi, kad greitu metu savo darbais galėsiu džiuginti ne tik šeimą ir draugus, bet ir kitus sneaker'ių entuziastus.

 

Kokią reikšmę Tau turi krepšinis po to, kai baigei profesionalės karjerą?

Krepšinis buvo, yra ir bus labai svarbi mano gyvenimo dalis. Kai žaisdavau profesionaliai domėtis kitomis lygomis buvo gan sudėtinga, nes koncentruodavausi į savo sezoną. Dabar drąsiai galiu teigti, kad EuroLeague Fantasy Challenge žaidimo dėka tapau tikra Eurolygos ''ekspertė''. Žiuriu ne tik Žalgirio, bet ir kitų klubų derbius, stebiu visų varžybų statistiką.

 

Ar stebi NBA lygos veiksmą? Galbūt turi mylimą komandą ar krepšininkus?

Deja, bet NBA lyga labai nesidomiu. Miegas man yra labai svarbus faktorius, o varžybų grafikas kertasi su juo. Kartais pažiūriu turnyrinę lentelę, kad susidaryčiau bendrą vaizdą. Mylimos komandos neturiu, o krepšininkai, kuriuos palaikau, yra tie patys, kaip ir kiekvieno lietuvio. Visada norisi, kad tautiečiams sektųsi.

 

Pabaigai – Tavo prognozė NBA sezono pabaigai. Kokios komandos susitiks finale ir kas triumfuos?

Manau NBA finale susitiks Los Andželo „Lakers“ su Milvokio „Bucks“. Pergalę nedrąsiai drįsčiau prognozuoti „Lakers“ komandai.

Daugiau Robertos darbų rasi jos Instagram paskyroje ➡️ customizge